Saját termesztésű batáta, vegyszermentesen, minden színben, kis és nagy tételben vásárolható.
Előnye a külföldivel szemben az, hogy Magyarországon jelenleg nincsen számottevő kórokozója (gomba,baktérium) vagy kártevője (rovarok, férgek) ezért a termesztése itthon nem igényel vegyszerezést,és ezért mi nem is használunk rá semmilyen növényvédőszert. A külföldről behozott áru hosszú utat tesz meg Amerikából, Afrikából, erre fel kell készítsék a növényt, továbbá az őshonos környezetben növényvédelem is szükséges.
A teljes paletta megtalálható nálunk:
-sárga héjú-sárga húsú
-fehér héjú-fehér húsú
-lila héjú-lila húsú
-lila héjú-fehér húsú
Az édesburgonya fogyasztása több szempontból hasznos:
Az édesburgonya magas antioxidáns tartalmú: A béta-karotin, mely a narancssárga színt adja, igen jó antioxidáns. Az anthocianin gyulladáscsökkentő hatású és segít bizonyos betegségek távol tartásában. Egy közepes gumó több, mint 200 %-át adja a napi szükségletnek. Továbbá a béta-karotin végett gazdag A-vitaminban, mely elengedhetetlen a szem egészségéhez is.
Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukorszintet: Az alacsony glikémiás indexének köszönhetően a benne található cukor lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és állandó energialöketet ad. Laktató, de nem hizlal. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
A batáta igen gazdag káliumban és B6-vitaminban – a két elengedhetetlen elemben a szív egészségéért. A kálium a magas vérnyomás kezelésében segít, a B6-vitamin pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Amikor C-vitaminra gondolunk, a citrusfélék jutnak eszünkbe. Azonban az édesburgonyának is szintén nagyon magas, C-vitamin-tartalma, 15-30 mg/100 g. Egy közepes édesburgonya a napi C-vitamin szükséglet 40%-át adja.
A D-vitamin fontos az általános egészség fenntartásához, és egészséges csontokat épít.
Felhasználása:
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Remek alapanyaga lehet az egyéni kísérletezéseknek, általában elmondható, hogy a rebarbara, a sütőtök és a burgonya felhasználási módjaihoz hasonlít a felhasználási területe.
Hogyan tároljuk a batátát?
A hazai termesztés egyetlen nehézsége a megfelelő tárolás. A meleg égövi környezet híján a kész batáta tárolása langyos, szellős helyiséget igényel ahhoz, hogy az egész szezonban, a szeptemberi betakarítástól áprilisig, kiszolgáljuk a vevőket jó minőségű áruval.2018-ban létesítettünk egy „fűtőházat”, ahol a megfelelő paramétereket biztosítani tudjuk.